Diyabetle Seyahat Ederken

Bu bölüm, tıbbi malzemelerle güvenlik taramasını nasıl ele alacağınız, saat dilimi değişiklikleri için insülini nasıl ayarlayacağınız ve seyahat ederken uygun yemek programlarını nasıl sürdüreceğiniz dahil olmak üzere çeşitli seyahat araçlarında diyabet yönetimi konusunda ayrıntılı rehberlik sunmaktadır.

 

Hızlı bağlantılar

Uçak ile seyahat

Öncelikle, seyahatinizden önce belirli formları doldurmanız gerekebileceğinden, havayolunuzun veya diğer operatörün web sitesini ziyaret ederek diyabetli yolcular için özel yönergelerini gözden geçirin.

Etiketleme

İnsülininizi ve diğer diyabet malzemelerinizi her zaman yanınızda taşımanız önemlidir. Tüm ilaçlarınızın adınızla ve üreticinin bilgileriyle uygun şekilde etiketlendiğinden emin olun. Her zaman doktorunuzun talimatlarına, seyahat belgenizde belirtildiği gibi ve ayrıca malzemelerinizin ambalajında bulunan üreticinin yönergelerine uyun. Güvenlikten geçerken, bu belgeyi doğrudan güvenlik personeline sunmak ve diyabetiniz olduğunu bildirmek en iyisidir.

Tarama

Havaalanı güvenliğinde diyabet cihazlarının 'tehlikeli' olarak kabul edilmesi hakkında gereksiz tartışmaları veya yanlış anlamaları önlemek için, güvenlik personeline önceden tıbbi malzemeler taşıdığınızı bildirmek yararlıdır. Ayrıca, insülin ve şırıngaları içeren güvenlik kontrolleri birkaç dakika ekstra sürebileceğinden, önerilen zamandan daha erken gelmeniz iyi bir fikirdir.1

 

Hava yolculuğu sırasında, 100 mL'yi aşan miktarlarda bile insülin, meyve suyu veya hipoglisemi tedavisi için jeller gibi sıvıları taşımanıza izin verilir. Bu öğelerin kolayca erişilebilir olduğundan emin olun ve tarama sırasında güvenliği bilgilendirin. Enjekte edilebilir ilacı (örn. insülin) yanınızda bulundurmanız koşuluyla, şırıngalar ve iğneler de el bagajınızda taşınabilir.

İnsülin gibi enjekte edilebilir ilaçlar dahil herhangi bir ilaca, doktorunuz tarafından sağlanan tıbbi izin mektubu eşlik etmelidir.

Saat dilimi değişiklikleri için insülini ayarlama

  • İlaç programınızı veya dozajınızı ayarlamadan önce doktorunuz veya diyabet eğitimcinizle konuşmayı düşünün.
  • Doğuya veya batıya seyahat etmenize bağlı olarak, seyahat gününüzün uzunluğu değişebilir, bu da insülin dozajınızı etkileyebilir.
  • Saat dilimlerini geçiyorsanız, yemek ve insülin programınızı doktorunuz veya diyabet eğitimcinizle gözden geçirmeniz önemlidir.2
 

Uçuşunuz sırasında: Uyku ve Yemekler

Uçuşunuz sırasında uyumayı planlıyorsanız, yemek saatlerini veya ilaç saatlerini kaçırmadığınızdan emin olun. Buna yardımcı olmak için telefonunuza veya başka bir cihaza alarm kurun veya havayolu ekibinden programınıza uymanıza yardımcı olmalarını isteyin.

Uçuşunuzdan önce, havayolunuzla kontrol ettiğinizden ve diyabetli kişiler için özel yemeklere ihtiyacınız varsa onları bilgilendirdiğinizden emin olun. Ayrıca, alışık olmadığınız bir yemekteki karbonhidratları doğru sayamama ihtimaline karşı, ki bu durum hipo veya hiperglisemiye yol açabilir, yanınızda bir veya iki ekstra atıştırmalık ile birlikte insülin bulundurmak da iyi bir fikirdir. Saat dilimleri arasında seyahat ederken, yemeklerin normalden farklı saatlerde servis edileceğini ve bunun düzenli yeme programınızı bozabileceğini unutmayın. İlacınızı buna göre ayarlamaya çalışın ve bu değişiklikleri yönetmenin en iyi yolunu önceden bulun.

Varış noktanıza ulaşma ve zaman değişikliği

İnsülin kullanıyorsanız ve saat dilimlerini geçmekten jet lag yaşıyorsanız, varır varmaz kan şekeri seviyelerinizi kontrol etmeniz çok önemlidir. Zaman farkı sizi aşırı yorgun veya alışılmadık derecede uyanık hissettirebilir, bu da glikozunuzun çok yüksek veya çok düşük olup olmadığını anlamanızı zorlaştırabilir. Bunun farkında olun ve bu uyum dönemi boyunca kan şekerinizi daha sık izleyin.

 

Araba ve tekne ile seyahat

Karayolu ile seyahat ederken bazı genel tavsiyeler:

  • Karayolu ile seyahat ederken, kan şekeri seviyelerinizin güvenli bir aralıkta kaldığından emin olmak için düzenli olarak izlemeniz esastır. Yaklaşık her iki saatte bir kan glikozunuzu kontrol etmek için molalar vermenizi öneririz, çünkü bu herhangi bir dalgalanmanın üstesinden gelmenize ve yolculuğunuz sırasında potansiyel komplikasyonları önlemenize yardımcı olabilir.
  • Hipo tedavilerinizi gerekirse hızlı bir şekilde erişebilmeniz için arabada kolay erişilebilir bir yerde tutun. İlacınızı, yemeklerinizi ve atıştırmalıklarınızı yanınızda getirmeyi ve bunları uygun zamanlarda almayı unutmayın. Telefonunuza hatırlatıcılar kurmak, programınıza uymanıza yardımcı olabilir.
  • Hipoglisemi yaşarsanız, kan şekeri seviyeleriniz normale döndükten en az 45 dakika sonrasına kadar araç kullanmayın. Trafik gecikmeleri veya araba sorunları gibi potansiyel durumlar için önceden plan yapın.
  • İhtiyaç duyabileceğinizden daha fazla yiyecek ve içecek yanınızda bulundurun.
 

Tekne/Yolcu gemisi:

  • Deniz tutmasına yatkınsanız, düzenli seyahat hastalığı ilacınızın yanı sıra sıvı formda hızlı etkili karbonhidratlar bulundurmanız önemlidir. Seyahatinizden önce, dehidrasyon ve kan şekeri dalgalanmaları gibi hareket hastalığının potansiyel etkilerini araştırın ve rehberlik için doktorunuzla konuşun.
  • Bir gemi seyahati planlarken, gözden geçirebilmeniz için önceden menüyü isteyin. Seçeneklerinizi önceden beslenme uzmanınızla görüşmek ve yemeklerinizi buna göre planlamak iyi bir fikirdir.
 

Yürüyüş

Yalnız yürüyüş önerilmez. Ancak, bunu yapmayı seçerseniz, şu ipuçlarını dikkate alın:

  • Rotanızı ve beklenen dönüş zamanınızı birine bildirdiğinizden emin olun. Herhangi bir sorun ortaya çıkarsa başkalarının sizi bulmasına yardımcı olmak için düzenli temas halinde kalın.
  • Yüksek rakımlar kan glikoz seviyelerinizi ve yanınızda getirdiğiniz malzemeleri etkileyebilir! Yürüyüşün çok enerji gerektirdiğini unutmayın, bu yüzden yolculuğunuz için bol miktarda yiyecek ve içecek paketlediğinizden emin olun.
  • Her zaman ilk yardım kitinizi yanınızda taşıyın.
 

Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini tutmaz. Lütfen özel ihtiyaçlarınıza ve sağlık durumunuza uyarlanmış kişiselleştirilmiş tavsiye için sağlık uzmanınıza danışın.

Üçüncü taraf web sitelerinin içeriğini onaylamıyoruz veya kontrol etmiyoruz. Doğru ve yararlı bilgiler sağlamaya çalışsak da, herhangi bir harici sitenin içeriğinden, doğruluğundan veya güvenilirliğinden sorumlu değiliz. Lütfen ziyaret ettiğiniz üçüncü taraf web sitelerinin şartlarını ve gizlilik politikalarını gözden geçirin.

Kaynaklar:

1. IDF. Travelling and Diabetes. Published December 21, 2020. Accessed Mach 24, 2025. Available from: https://idf.org/europe/media/uploads/sites/2/2023/06/AwarenessPaper-DiabetesAndTravelling-21Dec2020_compressed.pdf

2. Diabetes Canada. Air travel. Accessed Mach 24, 2025. Available from: https://www.diabetes.ca/learn-about-diabetes/your-rights/air-travel