Diyabet Tipleri

Tip 1 Diyabet

Tip 1 diyabet her yaşta ortaya çıkabilir, fakat genellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde daha sık görülür.Bu yüzden Gençlik Diyabeti veya Jüvenil diyabet olarak da adlandırılır. Tüm diyabetlilerin yaklaşık %5-10’unu oluşturur.Tip 1 diyabetlilerin vücudu ya çok az insülin üretir ya da hiç üretmez . Bundan dolayı mutlaka düzenli bir şekilde insülin tedavisi gerektirir.

Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet en sık görülen diyabet tipidir. Diyabetlilerin yaklaşık %90’ını oluşturur. Genellikle 40 yaşının üstündeki, kilolu, fiziksel aktivitesi düşük kişilerde ortaya çıkar.Tip 2 diyabette vücudunuz yeterli miktarda insülin üretemez veya hücreler insülini etkili bir şekilde kullanamaz.

Gestasyonel Diyabet

Gestasyonel diyabet hamilelerde ortaya çıkan diyabet şeklidir.Hamileliğin 24-28. haftasında vücudunuz bebeğin büyümesine yardımcı olmak için büyük miktarda hormon ürettiği zaman ortaya çıkar.Bu hormonlar insülinin vücüdunuzda düzgün çalışmasını engeller ve kan şekeri yükselir.Yüksek kan şekeri bebeğinizin fazla büyümesine neden olur.Gestasyonel diyabeti olan birçok kadın düzenli kontrollerini yaptırır, kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutabilirse sağlıklı bebeklere sahip olabilir.Bu durumda kan şekerinizi olabildiğince normal seviyelerde tutmak hem sizin hem de bebeğinizin karşılaşabileceği sorunları ortadan kaldırır.

Pre-diabet (Gizli Şeker)

Eğer bir kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına karşın diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse bu durumda kişi pre-diabetik (gizli şeker hastası) olarak tanımlanır.